Collectief sleurt publiek mee in modernisering

Door JOHN VAN BUREN

De Proms Music Night, georganiseerd en gespeeld door de Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziekvereniging, trok twee dagen achtereen een volle schouwburgzaal. Het moge duidelijk zijn: belangstelling voor harmoniemuziek is er in Tiel nog steeds volop. Misschien moet je dat wel anders formuleren: de belangstelling voor hedendaagse swingende klanken, gespeeld door een harmonieorkest, groeit nog steeds.
De Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziekvereniging, kortweg de KTVM, is dit jaar precies honderd jaar oud. Een respectabele leeftijd die je niet bereikt door jaar in jaar uit steeds iets meer in te dommelen.

De KTVM houdt al sinds jaar en dag gelijke tred met de veranderingen en vernieuwingen in de maatschappij. Een huzarenstukje dat vrijdag en zaterdag zijn bekroning kreeg met een vorstelijk Promsconcert. Voor die gelegenheid werd aan het e orkest een combo toegevoegd bestaande uit gitaar, toetsen en basgitaar.

Tevens werd aan enkele Tielse coryfeeën de mogelijkheid geboden als solist te schitteren. Daarin gesteund door de prachtige volle orkestklank, die onder leiding van dirigent Theo Bindels nog steeds van maand tot maand rijker wordt. Vergeleken met het concert dat ik eind april in schouwburg Agnietenhof bijwoonde is de KTVM alweer een paar centimeter gegroeid. Zoals iedereen weet die zich aan de moeilijke tak van muzieksport heeft overgegeven is dat een schier onmogelijke prestatie.

De vier zangsolisten voegden aan het Promsconcert op stimulerende wijze nog meer kleur toe. Vier volstrekt verschillende karakters, vier volkomen van elkaar afwijkende zangstemmen, maar goed bij elkaar gekozen. Het maakte het concert tot een vorstelijk geheel, hetgeen het in 1953 verkregen predikaat Koninklijk alle eer aan deed. De bijdrage van acteur Roemer Daalderop, die het programma ‘aan elkaar acteerde’, de schitterende belichting en de voorbeeldige geluidsversterking waren de parels die de kroon nog wat extra glans gaven.

Swingend, ontroerend en humoristisch: geen emotie ontbrak. Waarbij met name het zichtbare spelplezier van alle medewerkers een lust was voor het oog. Geen concert om namen te noemen, alleen maar om het totaal toe te juichen.

Toch kan ik het niet laten één vocalist er uit te halen. Kees Stunnenberg kende ik tot nu toe enkel als vertolker van de rauwe rocksong en als boegbeeld van de onvolprezen Tielse groep Arie. Nu stond hij opeens zijn mannetje als foute Oostenrijker in het zoetsappige Edelweiss en gaf hij een perfecte act ten beste als sjofele, opnieuw tot leven gekomen Dorus. Van Gracita, Mieke van Oort en Tonnie Reuvers wist iedereen in de zaal al lang dat zij de sterren van de hemel kunnen zingen, maar Kees’ bijdrage was uitermate verrassend. Komisch, maar te allen tijde zeer muzikaal.

Met de daverende song Everybody Needs Somebody werd het concert afgesloten. En zo was het: een overwinning van het collectief. Dé manier om je publiek mee te sleuren in muzikale modernisering. En wat heeft die KTVM toch een allemachtig geweldige slagwerkersgroep.

Gezien: Proms Music Night door KTVM, 2003. Voorstelling bezocht op zaterdag in Schouwburg Agnietenhof, Tiel.